כל תינוק הוא עולם ומלואו. כן, לכל אחד קצב משלו. אך רצוי וטוב לדעת על אבני דרך בהתפתחות.אם תינוק מדלג על שלבים או מאחר מאוד, תמיד רצוי ,נחמד,ומרגיע לקבל הדרכה לעודד וללוות את שלבי ההתפתחות.
שלבי התפתחות תינוקות לפי חודשים
0-1 שלב הרפלקס. שינוי הגדול מהרחם לחוץ מתבטא, גם בכך, שאופן התנועות והשליטה על חלקי הגוף השונים אינה כמו ברחם. רפלקס האחיזה- היילוד תופס חפצים ואינו משחררם.הפקת הקולות הראשונים מובילים להכרות עם מיתרי הקול,הבכי המלווה בחרחורים לאט לאט מתייצב ונשלט. התנוחה עדיין עוברית טיפוסית. כשהתינוק שוכב על הבטן הרמת הסנטר היא תחילת של השליטה שתוביל להרמת ראש מודעת ונשלטת.
2-3 בשכיבה על הגב מפתח את קואורדינציה של ידיו. מנסה לתפוס חפצים שסביבו מחטיא לעיתים אך ממשיך ומנסה.משמיע קולות המעידים על מאמץ רב הכולל גם מיקוד הראייה לעבר חפץ ספציפי. בשכיבה על הבטן מתחיל מהרמת הראש, בית החזה,והתבוננות סביבו.
4-5 תחילה מתגלגל מצד לצד ולאחר מכן מתהפך. ער לחלקי גופו במשחק מודע כששוכב על הגב מרים הרגליים תופס ואוחז בהם למשחק. מקשיב ונהנה לשמוע את שמו, מגיב בבלינג , צירופי צלילים.השלב בו מתפתחת ההבחנה השמיעתית בעיקר לתנועות בשפה.מושיט ידיו ותופס חפצים שבסביבתו.
6-7 מתהפך ומתחיל לזחול. חוזר על אותה הברה מספר רב של פעמים בה,בה,בה,בה..נהנה לקבל פידבק. הבבלינג מקבל את "צבע" שפת האם בתנועות והתינוק ער לעיצורים שבדיבור.מסתובב סביב צירו ולומד להעביר חפץ מיד ליד.
8-9 עולה לעמידת שש מתנדנד קדימה ואחורה ומצליח לדחוף עצמו לעבר ישיבה.לאחר שגילה את הדרך לישיבה עובר מישיבה לזחילה במהירות ויעילות. תופס חפצים בין אצבעותיו. מפתח רצף דיבור (אף שאינו מילים אלה הגאים ) מבין מילים ראשונות .
10-11 מתמקד בסביבתו , בחפצים, רהיטים ,חוקר מנסה לגעת ולמשוך כל דבר אפשרי, השליטה על גופו בזחילה וישיבה נהפכת קלה ולכן מפנה את מאמציו למשוך עצמו לעמידה וכמובן – מצליח. לומד ליפול ולבלום עצמו מעמידה- שלב חשוב ביותר ליפני תחילת ההליכה.מתמקד בהכרות עם הסביבה.
12 והלאה כל יום הוא חוויה של גילוי ולמידה. רוב התינוקות הולכים עד גיל 15 חודשים.
המאמר נכתב בידי חברת ספיקי המתמחה בהקניית השפה לתינוקות,כחלק מתהליך הצובר תאוצה בארץ ובעולם.